Profese budoucnosti

Profese budoucnosti aneb proč nechat své děti hrát na mobilech a počítačích

 Vývoj lidstva provází vznik i zánik nejrůznějších profesí. Proč se divíme tomu, když se to týká nás? Tohle je zamyšlení nad tím, proč byste měli dětem dovolit sedět u počítačů a herních konzolí.

Hra je příprava na dospělost

Nechte své děti hrát na konzolích a sedět u počítačů. Hrou se děti odjakživa připravovali na dospělost. Během hraní si děti mají „osahat“ bez následků činnosti, které budou potřebovat v dospělosti. Hrou mají děti získat dovednosti. My, dospělí, dnes dětem vyčítáme, že sedí u počítačů a herních konzolí. Copak víme, čím se budou živit za 10-15 let, až vstoupí do života?

 

Zmizelé profese

Kovář, bednář, soukeník, provazník, rukavičkář. Kolik takových řemeslníků funguje aktivně ve vaší obci? Tým bednářů si myslím udržuje Plzeňský pivovar. Vím o provaznictví v Tasovicích na Znojemsku a na Malé Straně v Praze. Jistě existují umělečtí kováři. Ale přiznejme si, jsou to v podstatě výjimky, rarity. Poslední mohykáni, kteří ještě uchovávají řemeslné dovednosti našich předků. Jejich řemeslnou dovednost už ale v celosvětovém měřítku nahradila masová průmyslová výroba.

 

Vývoj nám jde před očima

Vemte si jen maloobchodní prodej. Není to tak dlouhá doba zpátky, kdy vidíme proměnu na vlastní oči. Od specializovaných „jednodruhových“ prodejen přes pult (ovoce-zelenina, maso-uzeniny) běžných do ca. 60. let 20 století se od 70.let přešlo k prodeji „smíšeného zboží“ v samoobsluhách. Dnes tyto prodejny nazýváme supermarkety.

Za jeden lidský život je vidět, že v obchodech zmizela profese obchodní příručí z pultových prodejen a vznikly např. profese pokladních či odborných prodavačů v samoobsluhách.

A vývoj nekončí. Dnes si v supermarketech zboží markujeme sami na samooblužných pokladnách. Mizí "klasický" pokladní, osoba, která opravdu sedí za pokladnou. V sefl-service zónách zůstává jedna pracovnice, která působí jako dozor a asistence zákazníkům, kteří se odbavují sami.

 

Co jsou profese budoucnosti?

Nabízím pohled na tři profese, které mi jako „tři oříšky“ padly do oka brouzdáním po internetu. Podívejte se na ně, přimhuřte oči a pustťe uzdu fantazii. Vidíte budoucnost?

Vsadíme se, za kolik let tyto profese budou realitou? A za kolik dalších let budou realitou v Česku?

 

Budoucí Profese číslo 1: Remote drone pilot

Nebe je nový „divoký západ“, říká jeden americký podnikatel v oblasti vývoje dronů. Země je přeplněná, ale nebe je prostor, který teprve bude zaplněn.

Typickou aktivitou pro zaplnění vzdušného prostoru je dopravování. Tzv. „unmanned package delivery“, tedy doručování zásilek bez člověka. Budou ale potřeba lidé, kteří budou doručovací drony řídit nebo navigovat.

PS: tisíce těchto specialistů mají již armády po celém světě. Pro civilní život jen násobte správným číslem (logistické, zásilkové firmy a pošta).

Povolání budoucnosti: vzdálený pilot dronu u zasilatelské společnosti nebo pošty

Požadovaná dovednost: ovládání řídící konzole, práce s počítačem, sledování-trasování na monitoru

 

UPS_Drone delivery_2 (1).PNG

 

UPS_Drone delivery_2 (2).PNG
 
Budoucí Profese číslo 2: Drone operator v oblasti security

Ve vzduchu zůstaneme. Nebe se postupně zaplní, a tak budou žádané služby, které zajistí „ochranu a bezpečnost prostoru proti vstupu ze vzduchu“. Ty jsou dnes poptávané ze strany armády a bezpečnostních složek (prevence bombových útoků pomocí dronů).

Armádní potřeby jsou vždy jen předvoj širší poptávky. Jednou budou ochranu prostoru před nežádoucími vstupy ze vzduchu potřebovat komunity, školy, sportovní kluby, organizátoři venkovních akcí apod. Zatím pořadatelům stačí tým lidí pořadatelské služby, detektory kovů a plůtky.

Je otázkou času, kdy budou muset mít na akci také operátory s drony, které budou konkrétní prostor, například fotbalový stadion, veletržní areál, park, ulice během městských slavností apod., hlídat i ze vzduchu.

Povolání budoucnosti: operátor dronu v oblasti security

Požadovaná dovednost: práce s mobilním telefonem a ovládací konzolou, orientace v mapách a náhledech území

 

Operátor dronu bezpečnostního_2.PNG

 

 Operátor dronu bezpečnostního_1.PNG

 
Budoucí Profese číslo 3: PC NATIVE Posádka bojového vozidla

Před nějakým časem mě zaskočilo video izraelských ozbrojených sil. Vybírali obrněné pěchotní vozidlo pro hlídkovou službu. Hned několik firem jim nabídlo své vyvíjené produkty.

Společný prvek všech návrhů: ve vozidle sedí dva vojáci a kabina je pokrytá dotykovými obrazovkami. Na nich mají vojáci obraz venkovního prostoru snímaný kamerami na vozidle a satelitní mapu okolí.

Software jim pomáhá identifikovat objekty v terénu a určit, kdo je vlastní a kdo nepřátelská síla. Zbraně, zaměřování a střelbu provádí vojáci stylem, kterým dnes mladí hrají „bojovky“ nebo "strategie" na počítači. Ťuk, klik, klik…

Povolání budoucnosti: počítačový specialista bojového vozidla

Požadovaná dovednost: PC a internet native (rozuměj od narození vyrůstal s počítači a internetem), umí sledovat dění na několika monitorech, ovládat joystick, myš, dotykovou obrazovku, umí se během "mise" rychle rozhodovat a spolupracovat v týmu se vzdálenými kolegy

 

Israeli Armoured vehicle (1).PNG

 

Israeli Armoured vehicle (4).PNG

 

 

Až se jako rodiče budete příště rozčilovat, kolik času už je zase váš potomek na mobilu, zvažte, jestli vám neroste v pokojíčku elitní operátor dronu. Jednoho dne bude třeba objevovat ztracené lidi v horách a zachraňovat je. A vy na něj budete pyšní.

 

PS: vím, že prosedět dětství u mobilu nebo počítače asi není optimální. Chtěl jsem vám jen nabídnout jiný úhel pohledu. Rozhodněte se sami, jak chcete „počítačové nebo mobilní paření“ vašich dětí vnímat.

Dušan Jílek, lektor

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    30.12.2020
  • Název:

    Profese budoucnosti
  • Shlédnuto:

    1355

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com