Nejčastější typy manipulátorů

Nejčastější typy manipulátorů

Manipulací se rozumí ovlivňování druhých lidí pomocí různě skrytých a různě rafinovaných nepřímých manévrů. Cíle manipulací bývají zištné, přičemž se sám manévr i jeho účel vydávají zpravidla za něco úplně jiného.

Manipulativní chování

Manipulátor nebo manipulátorka chce získat výhodu pro sebe, a to bez ohledu na to, co tím způsobí ostatním lidem, svému okolí. Osoby kolem sebe používá jen jako figurky na hrací ploše s jediným cílem – dostat, co chce.

Aby manipulátor dosáhl svého cíle, dostává druhého do nějaké pozice, např. pocitů viny, strachu, polichocení atd. Manipulace často probíhá pomocí citově zabarvených argumentů. S apelem na morální hodnoty, slušnost, lidskost.

Typy manipulátorů

Manipulace mají mnoho podob. Základní popis 9 typů manipulátorů zveřejnil americký psycholog Everett L. Shostrom v knize "Man, the  Manipulator", (Bantam Books, 1968). Zde je česká verze popisu, jak ji uvádí Tomáš Novák a Věra Capponi v knize "Asertivně do života" (Grada, 2012):

 

Diktátor

Bývá to autoritativní šéf nebo tatínek, jehož „řekl jsem jasně" má váhu. Obvykle se odvolává na autority, tradici, odkaz předků. Díky vhodně voleným citacím prosazuje vždy svou.

"Třicet let, co existuje naše firma, garantujeme a dodáváme klientům náhradní díly do 48 hodin, ať se děje cokoliv. Než jste nastoupil vy, mladý muži, a klienti musí čekat týden, než se milostivě dočkají nějaké reakce od vás!  Takže dneska zůstanete v práci tak dlouho, dokud nevyřídíte všechny objednávky, které přišly. Komu není rady, tomu není pomoci!"

Chudáček

Rád by učinil to nebo ono, ale nedostává se mu sil. Zdůrazňuje své handicapy. Nepříjemné úkoly „neslyší", „zapomene". Žena tohoto typu prohlašuje, že na většinu životních úkolů se svým slepičím mozkem nestačí.

"Tak já bych se rád přihlásil na tu noční. Akorát víte, že mi doktorka po té nemoci nařídila dodržovat pravidelný režim a nesmím dělat na směny. Takže leda že by se to mohlo dělat přes den. Ale to nejde, že?"

Počtář

Rychle, snadno a úspěšně si spočítá, co je pro něj v dané situaci nejvýhodnější. Tu volí taktiku cukru, jindy taktiku biče nebo zase raději na vše zapomene, onemocní. Rád by se zúčastnil brigády, ale jeho chabé zdraví mu to nedovolilo. Rád by učinil to či ono, ale ta jeho slabá paměť... Co ovšem chce a co je použitelné pro jeho cíle, to si pamatuje velice dobře.

Břečťan

Podobně jako „chudáček" manipuluje druhými lidmi svojí předstíranou naprostou závislostí na nich. Jde mu o to, aby se o něj ostatní silnější jedinci starali a aby na nich mohl do značné míry parazitovat. I tomuto typu je blízká hypochondrie, zdůrazňování svých potíží i těžkého osudu.

"Péťo, kdybys tu nebyla, já bych se už dávno z té práce zbláznila. Seš úžasně hodná! Prosímtě nepomohla bys mi s tou tabulku tržeb, já tomu nějak nerozumím..?"

Drsňák

Své okolí prostě „ukřičí". Manipuluje hrubostí s nehoráznou jistotou, že je to právě on sám, kdo má patent na rozum. Lidé mu ustoupí především proto, že je jim nepříjemné přihlížet jeho řádění.

"Krucinál, kolikrát vám mám říkat, že tohle se takhle nedělá! Vy jste se snad po...! Když tomu h...o rozumíte, tak se do toho ne....! Kterej d...l to nastavil takhle?!"

Obětavec - nejhodnější a nejlaskavější

"Nejhorší jsou nejhodnější lidé". Proklamuje, že nechce nic pro sebe, jedná jen pro dobro druhých, ani špetku vděku nechce. Udělá pro vás první a poslední, samou obětavostí a láskou by se rozkrájel, ale... vždyť po vás nic nechce, jen takovou nepatrnou maličkost, jako je pro vás obětovat své dny i noci... Tento typ je poměrně často zastoupen v manipulacích v rodině. Nikdy nestaví na první místo váš názor, ale vždycky jen svůj. Obětuje se, ale zároveň vybírá daň.

"Tak já pro vás dělám první poslední a když jednou něco potřebuji, tak máte problém si pro mě udělat hodinu čas?!"

Poslední spravedlivý

Základní formou manipulace je neustálá kontrola, kritika a vyvolávání pocitů nedostatečnosti u druhých. Ve svém okolí vyvolává pocity viny, dojem, že jsou špatní, málo charakterní, ledacos zanedbali atd. Sám se podobně jako „diktátor" považuje za člověka bez chyb.

"Jak jste mohli zapomenout přibalit do zásilky ten náhradní díl! Vždyť to bylo na objednávce zvýrazněno červeně! Jak to někdo může přehlédnout? To se mně nikdy za 20 let nestalo. Vezmu si týden dovolenou a už je problém. A vy se divíte, že to po vás všechno kontroluju? Vždyť jste naprosto nezodpovědní!"

„Táta / máma"

Ty, které si vyvolil, chrání před jakýmikoliv vlivy běžného života. Stará se o ně, ale v návalu řady povinností se jich často opomene zeptat, zda to či ono chtějí nebo ne. Prostě sám ví, co je nejlepší, a to také udělá - pro sebe i pro své blízké okolí. Že by se mohl mýlit, to nepřipustí.

Mafián

Jeho manipulativní východiska s jistou nadsázkou připomínají postavení členů některých politických stran. Jeho ideologie vychází z postoje: "Jsem tvá ochrana, záštita, pomocník, udělám pro tebe dost, ale musíš mi sloužit nebo přinejmenším nesmíš dělat nic, s čím bych nesouhlasil. Nic, co by mi vadilo. Pokud se názorově nebo dokonce svými činy postavíš na vlastní nohy, smetu tě. Kdo nejde se mnou, jde proti mně. Když je ovšem někdo ukázněný a drží se mnou, není to k zahození, protože vím, že za loajalitu a závazek se platí."

"Prudí tě účetní oddělení? Oni se vyžívají v tom, jak novým řidičům kontrolují všechny jízdní výkazy. Jako kdyby každej fixloval. Počkej, já s nima promluvím, znám tam vedoucí." "Tak, teď už tě nechají na pokoji, zařídil jsem to." A po čase: "Potřeboval bych od tebe takovou maličkost.Nemohl by ses s náklaďákem otočit během dne k jednomu mému známému, potřebuje dovézt fůru písku...?" A vy prostě nemůžete říci ne.

Pokud byste se chtěli tématem manipulace zabývat v rámci školení, objednejte si můj kurz

Asertivita v pracovní praxi

Nebo mi napište, jaké téma byste rádi školili, na info@dusanjilek.cz .

Dušan Jílek, lektor

Mohly by vás zajímat také tyto články:

Co je asertivita

Tři kroky asertivní reakce

Šest způsobů ovlivňování druhých

 

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    25.6.2018
  • Název:

    Nejčastější typy manipulátorů
  • Shlédnuto:

    13598

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com