Kolik času má manažer opravdu k dispozici

Kolik času má manažer opravdu k dispozici

Každodenní příval informací vytváří na manažery permanentní tlak. Vedoucí pak často zapomenou, že není důležité, co všechno stihnou zařídit v pracovní době oni sami. Klíčovým úkolem manažera je zařídit, aby pracovní dobu produktivně využili zaměstnanci, které řídí.

Nestíháme. Nemám čas.

Málo času je po „Nemáme lidi" v současnosti asi nejčastější starost manažerů. Den by potřebovali delší, 9 ani 10 hodin práce nestačí. Podívejme se tuto situaci z jiného úhlu.

Jednoduchá definice manažera říká: Manažer je člověk, který zařídí, že je uděláno. Všechno ostatní, čím tráví svou pracovní dobu, je priorita druhého řádu.

Kolik lidí jako nadřízený vedete? Za kolik lidí v organizačním schématu nesete zodpovědnost nebo „je pod vámi"? Ukažme si, jak s využitím vašeho času souvisí lidé ve vašem týmu.

Vedoucí skupiny proinvestuje denně desítky tisíc

Dejme si jednoduchý příklad z praxe. Vedoucí dílny ve strojírenské firmě vede 14 lidí. Kolik času má jako manažer k dispozici? Správná odpověď zní: Tento vedoucí má k dispozici 14 krát 8 hodin práce. Přesně 132 hodin každý pracovní den! A hlavní zodpovědností našeho vedoucího je, aby za svých 8 hodin práce dokonale zorganizoval 132 hodin práce jeho lidí. Aby tento čas byl pro firmu maximálně produktivní, ziskový.

Přepočítejme teď čas lidí v týmu na peníze. Vezmu statisticky průměrný výrobní podnik ve strojírenství, budu se držet při zdi a vezmu hrubou hodinovou mzdu 120 Kč (dosaďte si svoje čísla). Pak to dělá na dílně z našeho příkladu 132 hodin x 120 Kč = 15.840 Kč. Abych spočítal reálné firemní náklady, vynásobme ještě odvody, tzn. krát 1,34 a jsme na 21.225 Kč.

Náš vedoucí týmu tedy denně ovlivňuje to, co dostane firma zpět za 21.000 korun, které každý den platí zaměstnancům této dílny na mzdách. Za týden náš vedoucí proinvestoval v rámci pracovní doby svých zaměstnanců sto tisíc korun. Uvědomuje si to?

Manažer zařídí, že je uděláno. Každý den, znovu a znovu.

Proč o tom ale hovořím ve vztahu k „nestíhání". Je-li nějaký hlavní úkol manažera každý jednotlivý den, znovu a pořád dokola, pak je to:

První přikázání každého vedoucího je zajistit, aby byl produktivně a efektivně využit veškerý pracovní čas zaměstnanců, které vede.

Přesněji, všech, za které nese zodpovědnost a které řídí zprostředkovaně, prostřednictvím dalších vedoucích.

Jestli vedoucí udělá za celý den „jen" toto, pak naplňuje svůj nejdůležitější úkol a svou nejvyšší prioritu.

Jinými slovy – máte jako manažeři pocit, že spoustu věcí nestíháte? Základní otázkou, kterou poměřujte efektivitu vaší práce každý den, je: "Jak jsem zajistil, aby moji lidé dnešní den využili pracovně naplno?"

Nejvyššího musí vyuŽitÍ ČASU VŠECH LIDÍ zajímat nejvíc

Nejvyšší odpovědnost za využití pracovních kapacit firmy leží pochopitelně u vrcholového manažera, ředitele. Ředitelská matematika počítá ne 14 krát 8, ale třeba 250 krát 8. To je nikoliv 132 hodin denně, ale 2 000 hodin. Ne dvacet tisíc korun mzdových nákladů, ale 350 tisíc. A buď z téhle investice firma dělá profit, nebo na ní prodělává.

Spočítali jste si už, jakým objemem času disponujete ve své manažerské pozici denně vy?

Když si to uvědomíme, pak otázka ředitele „co teď dělají tvoji lidé" není „pruzením", ale projevem ředitelovy nedělitelné zodpovědnosti za efektivitu firmy.

Nemáš-li dost času, musíš ho investovat. Management by walking around.

Zní to paradoxně, ale právě, když není dost času, musíte si být jisti, že všichni, které vedete, svůj čas využívají dokonale. Že nejsou prostoje, nedělá se něco zbytečně složitě, dvakrát totéž na různých místech a nevznikají časové ztráty.

Dobrým návykem profesionálního manažera je, že si každé ráno obejde svůj úsek (oddělení, dílnu, halu,prodejnu, sklad či firmu), aby viděl, „jak mu dupou králíci". Anglicky se tomu říká „management by walking around". Česky je to prostě pochůzka nebo obchůzka. A taková dvacetiminutová pochůzka se vám může ještě ten den bohatě vrátit ušetřením spousty času vašeho, respektive vašich lidí. Protože si všimnete maličkostí a hned je se zaměstnanci vyřešíte. Odstraňujete překážky, nesoulady, řešíte úzká hrdla, která by váš tým jinak zpomalovala.

Více o obchůzkách v tomto článku na blogu

Článek Management by walking around

V současnosti má řada firem více práce, než stačí zvládnout. O to důležitější je podívat se osobně, jak efektivně lidé svou práci dělají.

Přeji vám šikovné vedoucí na všech stupních a radost při ranních pochůzkách neboli walking around managementu.

TIP NA KNIHY:

Jak to mám všechno stihnout

Obálka_Jak to mám všechno stihnout.PNG

 

Manažer jako druhé řemeslo

Obálka_Manažer jako druhé řemeslo_přední.PNG

Tématem stanovování priorit a zvládání úkolů se zabývá stejnojmenný trénink, který vedu. Pro více informací klikněte na

 školení Zvládání priorit a úkolů

Mohlo by vás zaujmout také školení 

Zadávání úkolů SMART a zpětná vazba

Dušan Jílek, lektor

INFORMACE

  • Autor:

    Ing. Dušan Jílek
  • Publikováno:

    27.3.2017
  • Název:

    Kolik času má manažer opravdu k dispozici
  • Shlédnuto:

    1844

© Všechna práva vyhrazena Dušan Jílek

Icons made by Freepik from www.flaticon.com